epoca de piatra a tehnologiei

sau unde inteligența artificială nu poate înlocui pentru moment componenta umană.
nu toate companiile au angajați tineri sau iubitori de tehnologie și trenduri, dimpotrivă! în țara cu un procent uriaș de angajați în industria I.T. avem și un procent mare de oameni care nu sunt deloc priteni cu pc-ul au orice alte gadget-uri care uneori ne fac viața mai ușoară. deși în câteva orașe părem cu adevărat elitiști, vă învit să pașiti la 50 de km de ele și veți descoperi cât de rudimentari suntem din păcate.

în mediile care se confruntă cu procesul de “informatizare”, de departe una dintre cele mai dificle situații o reprezintă reticența angajaților. aceștia găsesc diferite scuze, ridică o sumedenie de impedimente pentru a nu se ajunge la implementarea unor soluții de automatizare și încearcă sa întârzie pe cât posibil implementarea acestor noi metode.
cauza acestui comportament însă nu este reprezentată de o rea voință pură, ci are la bază două componente majore. prima este teama de a nu își pierde locul de muncă și de a fi înlocuiți cu inteligența artificială. cea de-a doua cauză o reprezintă diminuarea capacității de învățare, un fenomen extrem de firesc și natural, care ne afectează pe toți, odată cu trecerea vârstei.
ce consider că ar trebui să explicăm acestor oameni este că cel puțin în viitorul apropiat, inteligența arficială nu poate înlocui integral componenta umană, pentru că omul are ceea ce noi numim experiență, competență care are un imapct direct asupra consultanței oferite într-un proces de vânzare, în identificarea unor defecte de producție și execuție, funcționalități de oridin logistic etc. practic, angajatul nu își va pierde locul de muncă, ci își va face treaba mai bine, având o mare parte din munca sa automatizată și executată de o entitate mult mai eficientă din punct de vedere al costului. astfel, angajatul iși va pune în valoare mai bine experiența și cunostințele dobândite în anii săi de muncă. în niciun caz nu va fi înlocuit noile tehnologii.

cred că este de datoria fiecărui manager să explice cât mai bine aceste aspecte echipei sale, să gasească cele mai plăcute căi de a comunica aceste lucruri cât mai simplu și mai plăcut cu putință,

pentru a-și asigura un grad cât mai mare de acceptare din partea oamenilor săi.abia după ce un angajat va fi convis că nu va fi înlocuit de inovațiile tehnologice, le va acorda atenția și creditul cuvenite.

One thought on “epoca de piatra a tehnologiei

  • 04/29/2015 at 10:34 am
    Permalink

    Cu teama nu o sa dam niciodata inainte.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *