neinfricatul cumparator si teama de “made in Romania”

neînfricatul cumpărator român este un specimen aparte. iubește mărcile, eticheta la vedere, certificatele de “produs original” și pungile din hârtie cât mai mari și mai multe adunate într-o maâna, într-o dupa-amiază târzie la mall.
tot el, neînfricatul, este un strateg exceptional și își pregătește lupta cu sârg. este specialist în research online, cunoaște tot ce mișcă în materie de oferte și reduceri. neînfricatul nostru nu are absolut nici cea mai mică problemă în a achiziționa produsede firmă, made in Cambodgia, Bangladesh, India și evident China.
dar tot el, neînfircat, scupulos și bine documentat, refuză să cumpere produse ale unor branduri renumite, fabricate în România.
se teme să cumpere un lubrifiant pentru motor de la Total, fabricat la Cristian, Brașov, într-o fabrica perfect capsulată din punct de vedere tehnologic, cu rețete de preparare 100% automatizate, care nu pot fi modificate nicicum de un operator din România. e interesant însă faptul ca fabrica din România produce o cantitate importanta de lubrufianți pentru export. deci pentru noi, produsul nu este suficient de bun, însă pt consumatorii europeni este.

în cazul pneurilor, situația este cel puțin la fel de interesantă: Michelin produce în România în nu mai puțin de 3 fabrici, Pirelli și Continental dețin și ei fabrici la noi.
Mai mult decât atât, fabrica de la Timișoara a celor de la Conti este una dintre cele mai modern echipate din punct de vedere al tehnologiei de producție dintre toate fabricile Conti din Europa.

neînfricatul consumator român fuge cât de tare poate de aceste produse fabricate în România, grabindu-se să achiziționeze hainuțe de la mall, made in Banglades, Cambodgia sau Nepal, țări cu un nivel de trai scăzut, cu norme de igienă reprobabile, unde munca la negru și exploatarea sunt la ordinea zilei, în loc să încurajeze producția locală și să cumpere un produs sigur, verificat si testat conform normelor UE, păstrând astfel banii în țara sa li contribuind la salariul unui alt român.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *