Romania – tara la mana a doua

dintr-un mare producător de te miri ce, am ajuns dupa revoluție să devenim o super piață de consum pentru producătorii din vest. de câțiva ani consumăm pe credit doar cu buletinul, credit oferit tot de vestici, cu niște superdobânzi. prețurile pentru produsele vândute pe piața noastră sunt de obicei mult mai mari decât cele are produselor identice pe care le găsim pe raftul magazinului nemțesc.
și cum toate acestea nu ar fi indeajuns, suntem și o piata pe care vesticii își vându gunoaile. și nu, nu suntem un caz similar Suediei, care importă gunoi pentru a produce energie, ci noi cumpărăm și folosim produse pe care alții le-au aruncat la coșul de gunoi.
Este plină țara de magazine cu haine second hand, import Germania.
Este plină piața de TV-uri, mașini de spălat, dvd-uri, telefoane și alte electronice / electrocasnice la mâna a doua, tot import Germania.
Ne punem siguranța în pericol utilizând anvelope la mâna a doua, importate din Germania. Neamțul este recunoscut ca fiind un tipicar, un perfecționist și un mare iubitor de mașini si performanță. Tot el, neamțul, este recunoscut și pentru exigența și rigoarea nemțească. Ma întreb astfel cum este posibil să ajungi să cumperi un produs pe care un pasionat și un bun cunoscător a ajuns să îl arunce la coșul de gunoi?!

Mai importăm și mașini din vest, iar Guvernul se chinuie de ani buni sa diminueze acest flux de “produse la mâna a doua”, venind cu taxe de înmatriculare, de primă înmatriculare, de…. încercând să îmbrace cât de diplomatic cu putință de fapt măsuri care ar fi menite să încurajeze cumpărarea de produse noi, cumpărarea de produse fabricate în Romania și pana la urmă, îmbunătățirea calității vieții noastre.
Producătorii și importatorii fac eforturi de educare a consumatorului, campanii de conștientizare, însă la orice colț de stradă gem de produse “proaspăt aduse” din Germania.

Vestul ne baga pe gât produse marketate frumos, dar despre a căror calitate ar fi mult de povestit, vestul ne vinde mirajul cumpărăturilor pe credit, însa la niște dobânzi mai mari decât în aproape întreg continentul și tot ei ne baga pe gât și soluțiile “ieftine” oferindu-ne spre consum și gunoaiele lor.
să fim atât de orbi și inconștienți?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *